פיתוח אסטרטגיה מותאמת לניהול שרשרת האספקה תייצר ערך רב ללקוחות ולארגון שלכם. כיצד ניתן להקדים את המתחרים? כיצד ניתן לשפר את ביצועי שרשרת האספקה? המאמר שלפניכם יסקור בקצרה 5 תחומים שניתן באמצעותם לשפר את יעילות ניהול שרשרת האספקה ולהשפיע על השורה התחתונה.
- מהי אסטרטגיית שרשרת האספקה?
כדי שנוכל לענות על השאלה עלינו להבין תחילה להכיר את האתגרים בניהול שרשרת האספקה: תכנון מלאי יעיל, זמני אספקה ארוכים, תחזית ביקושים, גיוס צוות איכותי ומיומן, תכנון הפצה, בקרת איכות, הפחתת עלויות תפעול, ניהול נתונים בזמן אמת לאורך שרשרת האספקה, ניהול סיכונים, שירות לקוחות איכותי וטרנספורמציה דיגיטלית. כארגון, עליכם לבצע ניתוח SWOT ואבחון ליעילות שרשרת האספקה: חוזקות, חולשות, תהליכים, הזדמנויות ואיומים. אם אתם מעוניינים לשפר את שרשרת האספקה שלכם, זה הזמן לבחון מחדש אסטרטגיה, מטרות, יעדים ולשפר תהליכים. עליכם לפתח פתרונות להתמודדות עם נקודות החולשה וליצור בהתאמה אסטרטגיה כוללת לניהול שרשרת אספקה שתומכת ביעדים העסקיים שלכם. האסטרטגיה לשיפור יעילות שרשרת האספקה ברורה: הפחתת עלויות, שיפור יעילות תהליכים, שיפור יעילות ניהול המלאי, שיפור שביעות רצון הלקוח, מדידת ביצועים ושיפור מתמיד.
2. שיפור תהליכי שרשרת האספקה
האם התהליכים שלכם מעודכנים? מדוע חשוב לאפיין תהליכים עסקיים? רבים ממנהלי שרשרת האספקה יסכימו כי קיים צורך בשיפור מתמיד לתהליכים תפעוליים. היתרונות מאפיון תהליכים חדשים ו/או שיפור תהליכים קיימים רבים: יצירת תהליכים מעודכנים, יעילים וברורים לכל. כמו כן, זיהוי צווארי בקבוק, זיהוי וסילוק בזבוזים, זיהוי סיכונים וכשלים צפויים, הפחתת זמני ביצוע, שיפור האיכות, שפה ארגונית אחידה ומחויבות עובדים. תהליכים שכדאי להתמקד בהם: תהליך הרכש, תהליך קליטה למלאי, תהליך הכנת הזמנה ללקוח, תהליך הצטיידות מלאי חו“ג, תהליך חידוש מלאי בנקודת מכירה ועוד. זכרו, תהליך יעיל מתחשב בהיבטי זמן, עלות ואיכות.
3. תכנון המלאי לאורך שרשרת האספקה
המרכיב המשמעותי ביותר בניהול שרשרת האספקה הינו תכנון ובקרת המלאי. ניהול מלאי הוא האתגר החשוב ביותר לשיפור יעילות שרשרת האספקה. אתגרי עיתוד המלאי רבים ונמנה כאן את חלקם: זמינות מלאי, רמות מלאי מינימום ומקסימום, נקודת הזמנה, כמות אופטימאלית להזמנה, מלאי ביטחון, תחזית ביקושים, רמת השירות, סיווג המלאי לקבוצות ABC, ניתוח מגמות ועוד. במגזר הקמעונאי מנהלים מלאי תוצ“ג לאורך שרשרת האספקה. יצרנים מנהלים לפחות 3 קטגוריות של מלאי: מלאי חו“ג, מלאי בתהליך ומלאי תוצ“ג, מה שהופך את ניהול המלאי למורכב יותר. נסכם: מרכיב ההוצאות העיקרי בארגון? מלאי; כיצד מנצחים את התחרות? ניהול מלאי; כשאומרים תכנון רכש מתכוונים לעיתוד המלאי; איפה הכסף? במלאי. זכרו, למדיניות ניהול המלאי השפעה ישירה ומיידית על מידת הרווחיות ולכן עליכם להשתמש במודלים מעודכנים ומותאמים לפעילות הארגון.
4. מדידת ביצועים בשרשרת האספקה
מה שלא נמדד לא מנוהל!! כשאומרים מצוינות תפעולית מתכוונים למדידת ביצועים. כיצד מאפיינים מדדי ביצוע? ראשית עלינו להבין שמדדי ביצוע, KEY PERFORMANCE INDICATORS צריכים להיות ברורים, מדידים, ברי השגה, מציאותיים ומבוססי זמן. באחריות מנהל שרשרת האספקה בארגון להביא להנהלה תמונה ברורה ומעודכנת של הביצועים על מנת לקבוע את הצעדים הבאים ולחדד את האסטרטגיה. KPIs מסייעים להנהלה להבין האם היא במסלול הנכון.
שלושה מדדים לדוגמא
1. מדד סבבי מלאי. המדד מאפשר לכם לבחון את מהירות חידוש המלאי ביחס למקובל בענף ו/או ביחס לביצועי התקופה הקודמת. מדד סבבי המלאי מספק לכם את המידע הדרוש כדי לקבל החלטות מלאי קריטיות ושרשרת אספקה יעילה.
2. עלות שרשרת האספקה ליחידה שנמכרה. המטרה העיקרית של KPI זה היא מזעור הוצאות שרשרת האספקה, כגון לוגיסטיקה ומרלו“ג. זכרו שמטרתכם היא לצמצם את עלויות התפעול. לוגיסטיקה נבונה: אריזה, שילוח, הובלה, אחסון וטיפול במלאי מאפשרת לחברה לשפר את רווחיותה.
3. מדד דיוק המלאי. אם נשאל מנהלי שרשרת אספקה מהי אמינות המלאי הרצויה, התשובה לכך תהיה ברורה: 99.99% ויותר. מהו דיוק המלאי בארגונכם ולאורך שרשרת האספקה? זכרו שתכנון המלאי מתבסס בין היתר על דיוק המלאי ולכן חשוב לכם לפעול כדי להשיג מטרה זו. המדד מאפשר לבחון את יעילות המרכזים הלוגיסטיים, מחסנים ונקודות המכירה בשרשרת האספקה. הסיבות לאי דיוק המלאי רבות ויכולות לנבוע למשל משגיאות אנוש ונתונים לא מטויבים. יחד עם זאת, אם דיוק המלאי שלכם אינו משביע רצון, עליכם להבין ממה נגרמים הפערים.
5. יישום אסטרטגיה לניהול שרשרת אספקה
התנעת שלב היישום ויצירת מציאות תפעולית אופטימאלית תתבסס על דו“ח מתוכנן ומאורגן. כפי שקראתם במאמר, סוגיות רבות על הפרק. עליכם לקיים דיון רציני ומעמיק כיצד להעביר אחריות לבעלי העניין הרלוונטיים על מנת להטמיע את האסטרטגיה באופן המיטבי. יישום מוצלח יכלול את הרעיונות שהתקבלו מהעובדים והמנהלים בארגון בתהליך גיבוש האסטרטגיה כתוצאה מסקר עובדים, משובים ועוד. התקשורת משחקת תפקיד חשוב בשלב יישום האסטרטגיה ולכן צריך שהתהליכים החדשים יהיו ברורים, מובנים ופשוטים ליישום. כמו כן, עליכם לכלול תכנית הדרכה מפורטת לכלל בעלי העניין. זכרו, ככל שהאסטרטגיה לניהול שרשרת האספקה פשוטה יותר, כך גדל הסיכוי ליישומה המלא.
טיפ למנהלי שרשרת אספקה מנוסים!!
ניתוח נתונים הכרחי בכל ארגון ובמיוחד בארגונים בעלי שרשרת אספקה גלובאלית. שימוש בכלי BI בינה עסקית, כגון: Tableau Power BI יכולים לסייע לכם לייעל את ביצועי שרשרת האספקה. ניתוח ויזואלי של נתונים, תובנות, מדדים KPI באמצעות לוח מחוונים. ניהול מלאי אופטימאלי בשרשרת האספקה מתאפשר באמצעות יישום מודלים מתאימים ובנוסף באמצעות פיתוח תוכנה לניהול מלאי. תוכנה ייחודית המותאמת למטרות, יעדים והאילוצים בשרשרת האספקה.
לסיכום
ניהול שרשרת האספקה הינו תחום רחב הדורש ניסיון, יכולות ומומחיות. הצעד הראשון שלכם צריך להתמקד באפיון תהליכים חדשים או בשיפור תהליכים קיימים לניהול שרשרת האספקה. אתרוג הנדסת תעשיה וניהול מציעה מגוון קורסים מקצועיים להכשרת הצוותים שלכם. קבלו קישור לסילבוס קורס ניהול שרשרת האספקה. מעוניינים בייעוץ ניהול שרשרת אספקה? לחצו כאן או התקשרו: טל’. 09-8654503