מהו עיתוד מלאי? כיצד עיתוד מלאי יכול לסייע לכם לשפר את הרווחיות ולהקטין את עלויות החזקת המלאי בארגון?
עיתוד מלאי עונה על השאלות האסטרטגיות הבאות:
1.
איזה מלאי הארגון צריך להחזיק?
2.
כמה מלאי להחזיק מכל פריט? 
3.
היכן להחזיק את המלאי? (מיקום)

התשובות לשאלות ישקפו אסטרטגיה ומדיניות מלאי אופטימאלית. מעתדי המלאי קיבלו את המנדט והאחריות הבלעדית בארגון לתכנון המלאי, לפיכך, עליהם לספק להנהלה תשובות מנומקות המצדיקות את מדיניות תכנון המלאי.

מאת ליאור קדוש, M.Sc בהנדסת תעשיה וניהול

מדוע ארגונים זקוקים לעיתוד מלאי מקצועי?
עודף מלאי או חוסר זמינות מלאי נגרם לרוב בשל תכנון לקוי או היעדר תכנון. עיתוד מלאי מקצועי יסייע לארגון שלכם להתייעל, לשפר ביצועים ולהנות מהיתרונות הבאים:
1.
שיפור זמינות המלאי
2.
צמצום עלויות המלאי
3.
הפחתת מלאי עודף
4.
הפחתת מלאי מת
5.
יכולת לזהות מגמות בזמן אמת
6.
יכולת להגיב במהירות לדרישות השוק המשתנות
7.
שיפור הרווחיות
8.
שיפור שביעות רצון הלקוח ובעלי העניין

כפי שכבר הבנתם לעיתוד מלאי מטרות רבות. נוכל לסכם כי תפקידו הקריטי של מעתד המלאי הוא לאזן בין ביקוש להיצע, למזער את הוצאות החזקת המלאי ולסייע בשיפור הרווחיות. נפרט על כך בהמשך המאמר.
 

5 טיפים לעיתוד מלאי מקצועי

ניתוח ביקושים
השלב הראשון והחשוב בעיתוד מלאי הוא ניתוח ביקושים. מהם דרישות הלקוח שלכם? האם אתם מנתחים את הביקושים למלאי? ניתוח הנתונים צריך להיות יעיל, חד וממוקד. עליכם ליצור תהליך לניתוח המלאי כדי לבדוק האם מדיניות המלאי תומכת ביעדי התכנון שלכם. לאחר מכן תערכו ניתוחים אנליטיים לצריכת המלאי, ניתוח מגמות, הבנה וזיהוי דפוסי הביקוש וניתוח רגישות לרמות המלאי. ניתוח ביקושים יכול להיעשות ברמת המק״ט, קבוצת מוצרים, עץ מוצר, מיקום וכו׳. תוכלו לערוך ניתוח ביקושים באמצעות כלים כגון: Google Data Studio, Tableauהמשיכו לקרוא במאמר מדוע חשוב לקבוע את רמות המלאי?


תכנון
ביקושים
תחזית ביקושים מאפשרת לכם למקסם את זמינות המלאי, להימנע ממלאי עודף, להגדיל את סבבי המלאי, להפחית עלויות החזקת המלאי ולתכנן ביעילות את הרכש. ללא תחזית ביקושים, ארגונים מסתכנים בקבלת החלטות שגויות שצפויות להשפיע על הרווחיות. תכנון ביקושים מביא בחשבון מגוון גורמים, כגון: היסטוריית ביקושים, מגמות, עונתיות, תנודתיות, זמני אספקה ותובנות. ניתוח דפוס ביקושי העבר משמש ליצירת תחזית בסיסית, אך זה לא תמיד מספיק. חיזוי ביקושים, יכול להיעשות בשיטות כמותיות ובשיטות איכותיות. נשתמש בטכניקות חיזוי כמותיות כאשר יש ברשותנו נתונים היסטוריים זמינים. טכניקות לתכנון ביקושים כמותי: רגרסיה לינארית, רגרסיה רבת משתנים, החלקה מעריכית, עונתיות וסימולציה. כשאין הרבה נתונים, למשל, השקת מוצר חדש נשתמש בשיטות איכותיות כגון: מחקרי שוק, חוות דעת מומחים, מחזור חיי המוצר, ניתוחים השוואתיים וחוות דעת הנהלה כדי ליצור הערכות כמותיות לגבי הביקוש הצפוי. בכל ענף מתמודדים עם התנודתיות בביקוש ותנאי השוק המתפתחים ולכן חשוב שתבחנו מודלים סטטיסטיים ואלגוריתמים שונים לחיזוי הביקוש.
 

מעתדי מלאי
תפקידם של מעתדי המלאי, המתכננים והפלנרים בארגון הינו קריטי לגיבוש ויישום מדיניות מלאי אופטימאליתעיתוד מלאי הוא תפקיד חשוב בארגון ועליכם לוודא שלמעתד המלאי שלכם המיומנויות והכישורים המתאימים לעיתוד מלאי מקצועי. זכרו, תכנון מלאי יעיל מתחיל ומסתיים במעתד מלאי מנוסה. נפרט כאן את האחריות של מעתד המלאי:   

1. גיבוש מדיניות מלאי אסטרטגית
2.
ניתוח ביקושים, לרבות שימוש בכלי BI
3.
תחזית ביקושים
4.
ניהול התכנון לטווח קצר וארוך
5.
תכנון דרישות חומרים MRP
6.
ניהול תהליכי S&OP
7.
אפיון ובקרת מדדים KPI’s
8.
תמיכה במדיניות ההנהלה והיעדים השנתיים

אם למעתד המלאי שלכם היכולות שפירטנו כאן כנראה שזכיתם במקצוען. במידה ולא, נמליץ לכם לגייס מעתד מלאי מנוסה

S&OP
כולם מבינים שתכנון ביקושים היא משימה מאתגרת, מדוע? מעורבים בה בעלי עניין רבים: שיווק, ייצור, שירות, לקוחות והנהלה. האתגר האמיתי כאן הוא לתאם ציפיות בין בעלי העניין. כל אחד מבעלי העניין מתייחס למלאי באופן שונה ובניגוד אינטרסים. השיווק תמיד ידרוש מלאי זמין אחרת יתלונן ״אין לנו מה למכור״, הייצור מעוניין במלאי זמין בסמיכות למועדי הייצור אחרת יתלונן ״לא ניתן לייצר במועד המתוכנן״ וההנהלה תמיד דורשת להתייעל ולצמצם עלויות מלאי. תפקידו של מעתד המלאי לאזן בין הדרישות ומטרות בעלי העניין כדי שכל אחד מהם יוכל להמשיך לפעול באופן מיטבי. להחזיק מלאי גדול זו לא חוכמה גדולה, למעתד המלאי המנדט הבלעדי למדיניות המלאי. האם בחברתכם יש תהליך S&OP? תכנון מכירות ותפעול לוקח בחשבון את כל תהליכי התכנון והמעקב הדרושים להגיב לשינויים בזמן אמת. כדי ליצור תהליך S&OP שמתבסס על נתונים, אתם צריכים בסיס נתונים אמין שמתממשק עם כל המערכות הקיימות.
 

מדדים לעיתוד המלאי
תפסיקו להגיב ותתחילו לפעול. גבשו מערכת מדדים, KPI’s והתראות לבקרה ופיקוח על תכנון המלאי. ככל שתקבלו התראות מוקדם יותר, כך תוכלו למנוע תוצאות לא רצויות. הימנעו מתגובה, תמיד תהיו צעד אחד קדימה עם מחוון מדדים והתראות, Dashboard מותאם. מנהלים בכירים מעוניינים לעקוב אחר מדדים פיננסיים כגון תקציבים, ערך המלאי ועלויות המלאי. מעתדי מלאי זקוקים למדדים כגון: זמינות חומרי גלם, זמינות מלאי תוצ״ג, סבבי המלאי והתראות על הזמנות מאחרות כדי להבטיח שתוכניות הייצור יתקיימו בזמן. כדי ליצור תהליך שיפור מתמשך, עליכם לאפיין, למדוד ולעקוב אחר המדדים בלוח המחוונים בזמן אמת.

דוגמאות למדדים, KPI’s
1. סבבי מלאי, Inventory Turnover
2. זמינות המלאי
3. דיוק תחזית הביקוש
4. עלות החזקת המלאי
5. תשואת הרווח הגולמי על ההשקעה במלאי
המשיכו לקרוא במאמר מדדים לניהול מלאי

דוגמאות להתראות:
1.
פריטים מתחת למלאי מינימום. פריטים מעל רמת מלאי מקסימום
2.
מלאי מת
3.
פריטים שתאריך התפוגה שלהם בעוד x חודשים או פחות
4.
הזמנות רכש מאחרות
5.
נקודת הזמנה
המשיכו לקרוא במאמר מדידה וניהול ביצועים

הגדרת יעדים
עליכם להגדיר יעדים ברורים לאופטימיזציה. מה אתם באמת רוצים להשיג? האם מטרתכם היא לשפר את זמינות המלאי, להפחית את עלות החזקת המלאי או שניהם? הגדרת יעדים תסייע לבעלי העניין הרלוונטיים להבין היטב את משימתם המשותפת – תכנון מלאי אופטימלי! דוגמאות ליעדים: הפחתת עלויות המלאי ב-20%; שיפור סבבי המלאי פי 1.5; שיפור רמת הזמינות ב-10%; הפחתת שווי מלאי מת ב-50% ועוד. הציבו יעדים ריאליים הניתנים להשגה בפרק זמן מוגדר מראש.

תוכנה לניהול מלאי
בין אם אתם יצרנים, קמעונאים, יבואנים, מפיצים, רשתות שיווק, ארגונים – תוכנה לניהול מלאי תסייע לכם לשפר רווחיות, לשפר זמינות, להשיג חיסכון משמעותי בעלות החזקת המלאי, למזער מלאי עודף ועוד. זכרו, רמת המורכבות בניהול מלאי עולה ככל שיש לכם יותר פריטים שאותם אתם צריכים לנהל. ניהול מלאי באמצעות תוכנה מותאמת תאפשר לארגון למקסם ביצועים והתייעלות – חיסכון בעלות החזקת המלאי, שיפור הרווחיות, שיפור הזמינות ועוד. אתרוג הנדסת תעשיה וניהול מתמחה באיפיון ופיתוח תוכנה לניהול מלאי

סיכום
אחת המשימות הקריטיות ביותר עבור כל ארגון המנהל מלאי, בין אם הוא יצרני או לא יצרני הוא לאזן בין היצע וביקוש באמצעות עיתוד מלאי. ארגונים נמצאים תחת לחץ מתמיד לשפר רווחיות, להפחית הוצאות החזקת המלאי ולשפר את תזרים המזומנים. עיתוד מלאי הוא מקצוע הדורש מיומנות, ניסיון ושליטה במודלים לתכנון וניהול מלאי. במאמר סקרנו בפניכם 5 טיפים לעיתוד מלאי. מעוניינים בהכשרה מקצועית לצוות שלכם? אתרוג הנדסת תעשיה וניהול מציעה לארגונים קורס ניהול מלאי. לסילבוס מותאם והצעת מחיר צרו איתנו קשר 09-8654503